22. júna 2024 Vysoké Tatry
a

Postavili sme dva mostíky v Skalnatej doline

V sobotu 22. júna sa konala ďalšia významná akcia v rámci projektu Hore dobre. S pomocou tridsiatich odhodlaných dobrovoľníkov, vrátane členov nášho turistického klubu Hikemates a skúsených tesárov, sme postavili dva nové mostíky. Tento projekt by nebol možný bez finančnej podpory spoločnosti Kofola, za čo im patrí veľká vďaka.

Čo nás teší ešte viac, brigády sa zúčastnili aj priamo zástupcovia z Kofoly, vrátane jej majiteľa Jannisa Samarasa s rodinou.


,,Som rád, že môžeme byť súčasťou takého pekného projektu, ktorý umožňuje ľuďom byť v krásnej prírode a priložiť aj zmysluplne ruku k dielu tam, kde je to potrebné. Obdobnú aktivitu sme rozbehli vlani už v Česku, kde sa stretla s veľkým ohlasom. Verím, že rovnako tomu bude aj na Slovensku a že každý, kto zažije takú dobrovoľnícku brigádu, si odnesie nielen dobrý pocit, ale aj väčšiu úctu k prírode,” povedal Jannis Samaras. 

PrečopráveSkalnatádolina?
a

Mostíky sa nachádzajú na modrej značke, ktorá vedie od rázcestníka Štart až na Malú Svišťovku. Lokalitu sme vybrali po konzultácii so zástupcami Správy Tatranského národného parku, aby sme zabezpečili, že výstavba bude v súlade s ochranou prírody a potrebami turistov.

Stavbavčíslach
a

Použili sme 5 ton dreva z červeného smreka, ktoré na miesto dopravil vrtuľník. Na stavbu dohliadali skúsení tesári, a výsledkom sú krásne a pevné mostíky s predpokladanou životnosťou 15 rokov. 

Nepriaznivépočasienásneodradilo
a

Napriek dažďu a náročným podmienkam sme sa pustili do práce s vervou. Brigáda bola tentokrát o niečo náročnejšia, pretože väčší z mostíkov meria až 12 metrov. Vďaka tímovej práci a odhodlaniu všetkých zúčastnených sme však túto výzvu zvládli!

Pohodapripráciaponej
a

Počas práce nám padlo vhod chutné občerstvenie. Tradičné „Hikemates bagety“ v šunkovej, kuracej a syrovej verzii boli absolútnym hitom, rovnako ako osviežujúca Kofola, či Jupíky pre najmenších, káva z koťoga a sladké koláčiky od dobrovoľníkov vyčarili nejeden úsmev. Po dokončení mostíkov nás čakala zaslúžená grilovačka v APLEND Tatry Holiday Resort vo Veľkom Slavkove, kde sme si v priateľskej atmosfére vychutnali grilované dobroty a zaspomínali na zážitky z brigády.

Bezvásapartnerovbytonešlo
a

Tento úspech by nebol možný bez podpory našich partnerov. Ďakujeme Kofole, že sa s nami spoločne pustila do projektu Hore dobre, vďaka ktorému môžeme robiť naše hory krajšie a bezpečnejšie, tiež sa za zabezpečenie pitného režimu, MYAPLEND za poskytnutie priestorov na grilovačku a poisťovni Union za poistenie brigádnikov. Wurthu za poskytnutie ochranných pomôcok a Hilti za zapožičané náradie.

Čonásčakáďalej?
a

Už v piatok 26. júla sa vyberieme na brigádu na našu útulňu Sláviček, ktorá sa nachádza na Muránskej planine. Tentokrát pôjde o inú brigádu, na miesto sa vyberieme už večer, dáme si spoločnú opekačku, prespíme na útulni a do práce sa pustíme hneď v sobotu ráno. Ak sa chceš pridať, prihlásiť sa môžeš na tomto hyperlinku. Máme limitovaný počet miest – 15 brigádnikov.

Ak sa brigády nemôžeš zúčastniť, ale chceš podporiť naše aktivity, staň sa členom KST Hikemates, najväčšieho turistického oddielu na Slovensku, ktorý má viac ako 2 600 členov. Aj vďaka tvojej podpore môžeme stavať nové turistické útulne, opravovať mostíky a chodníky na horách, či postaviť nové kompostovacie toalety pri Chate pod Rysmi.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili, a tešíme sa na ďalšie spoločné dobrodružstvá! 

Turistike zdar!


Chcešnámpomôcťna ďalšejbrigáde ?
a

pozrieť aktuálne brigády


Späť hore (dobre)