20. júla 2023 Veľká Fatra
a

Natreli sme Salaš pod Suchým

Toto rozprávkové miesto sa volá Salaš pod Suchým vrchom. Preto salaš, pretože ide o pôvodný salaš, ktorý bol vo Fatre využívaný na prenocovanie pastiermi, ktorí v tomto okolí pásli svoje kravy alebo ovce. Pod Suchým vrchom preto, pretože sa nachádza pod vrcholom Suchého vrchu, krásneho skalami zdobeného miesta na hrebeni Veľkej Fatry.

Salaš má ročne nespočetne veľa návštevníkov, ktorí tu sklonia hlavu či už počas hrebeňovky Veľkej Fatry alebo na iných prechodoch, tých sa totiž naprieč Fatrou dá robiť mnoho. O svoje okolie a interiér má s láskou postarané vďaka 4 nitom, zakladateľom salašu ako miesta, ktoré prichýli všetkých pocestných turistov.

Práve 4 nity nás oslovili s prosbou, či by sme v rámci brigád na útulniach nevedeli spraviť jednu aj na salaši a obnoviť jeho farby. Tomu sa samozrejme nedalo povedať nie!

Novéfarbypresalaš
a

Strecha salaša bola vynovená približne pred 12timi rokmi a odvtedy je preňho takým menším poznávacím znamením. Nie je to ale náhoda, je to podľa vlajky totiž aj oficiálna farba 4och nitov. Krásna žiarivá zelená, ktorá naviguje a víta svojich návštevníkov už z diaľky.

Večernývýstup
a

Na salaš sme sa pobrali už večer pred brigádou. Čakali nás totiž aspoň dva nátery, medzi ktorými farba musí aj poriadne preschnúť. Z Liptovských Revúc sme sa vydali rovno na salaš dlhšou Zelenou dolinou po žltej značke na Chyžky. Autá sme zaparkovali pred Jednotou a miestnou krčmou na parkovisku. [Parkovisko nájdeš tu.]

Cesta to bola náročná, keďže sme v batohoch mali rozdelené jedlo na dva dni, pár desiatok litrov farieb, Kofoly na celý deň, pracovné tričká, rukavice, tyčinky a každý vlastné veci na spanie.

Naplniťbruškáadobrúnoc
a

Po príchode sme boli všetci samozrejme vyhladnutí. Na ohni sme preto opiekli prvú várku špekačiek, poniektorí kus slaniny, cibule a cukiny premenili na gurmánske špízy a s klepotom dažďových kvapiek na strechu salaša sme sa pobrali nabrať síl na skorú rannú maľovku.

Skvelápartiaarobotajezarazhotová
a

Aj na tejto brigáde sme sa zišli naozaj super partička. Veselí ľudia s láskou k horám a turistike, ktorí vo svojom voľnom čase chceli prispieť aj keď k malej, no stále dôležitej úlohe. A prispieť tým suma sumárum k rozvoju turistiky na našom malebnom Slovensku.

Po rannej kávičke a raňajkách sme do ruky chytili štetce a farby. Počasie nám po prehánkach v posledných dňoch naozaj doprialo slnečných lúčov a farba schla tak, ako mala. Prvý náter, druhý náter, doladiť detaily a sme hotoví! Robota nám vďaka pracovitej partičke šla naozaj od ruky.

Opekačkanazáver
a

Ako malý prejav vďaky sme pre našich dobrovoľníkov pripravili malú obedovú opekačku. Klasika ako špekačky, slanina, cibuľka, chlieb, horčica, kečup. No po odvedení takej dobrej a hlavne namáhavej práce to chutilo skoro ako obed v mischelinskej reštaurácii. Nielen pitný režim, ale aj pracovné tričká sme dostali od partnera Kofola.

Vďaka všetkým dobrovoľníkom sa Salaš pod Suchým vrchom opäť stal krásnym a príjemným miestom pre turistov.


Chcešnámpomôcťna ďalšejbrigáde ?
a

pozrieť aktuálne brigády


Späť hore (dobre)